• Exkurzia na Vianočné trhy a návšteva zámku Schloss Hof

          • Štvrtok 8.12. sme sa moderným 48-miestnym autobusom, ktorý bol obsadený do posledného miesta, vybrali na výlet do rakúskeho mestečka Engelhartstetten neďaleko Viedne. Počas zaujímavej prehliadky zámku Schloss Hof mohli siedmaci, ôsmaci a niekoľko deviatačiek obdivovať nielen vystavené exponáty a nádherné priestory zámku, ale aj záhradníkmi upravené prekrásne nádvorie a okolie. Mali sme možnosť poprechádzať sa obrovským areálom a vidieť rozličné zveri v ich tzv. „statku a svete zvierat“. Deťom sa asi najviac páčili vianočné trhy a výroba vianočných ozdôb v tvorivých dielničkách. Napriek chladnému počasiu a zime sme si užili pekný a obohacujúci výletný deň a domov sa vracali vymrznutí a plní zážitkov.

        • Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

          • Dňa 15.12. sa na našej škole konali Vianočné trhy. 

            Predajcov aj kupujúcich bolo veľa. Výrobky mali veľký úspech, ukázali, aké šikovné deti chodia na našu školu. Za pomoc a podporu ďakujeme členom Žiackeho parlamentu, triednym učiteľom, určite pani vychovávateľkám a samozrejme rodičom. 

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • 6.12. aj na našu školu zavítal Mikuláš, pretože o našich dobrých deťoch sa vie všade.

            Spolupracovali s ním Žiacky parlament a Rada rodičov, za čo všetkým ďakujeme.

        • Vianočné tvorivé dielne
          • Vianočné tvorivé dielne

          • V 4.B sa v stredu konali Vianočné tvorivé dielne. Deti, rodičia aj starí rodičia premenili kreatívne nápady na krásne vianočné pohľadnice, ozdoby a dekorácie, ktoré si budete môcť zakúpiť na vianočných trhoch v našej škole.

        • Exkurzia do čokoládovne
          • Exkurzia do čokoládovne

          • Sladké pokušenie čokolády sa rozhodli ochutnať deti z ŠKD v rakúskom Hauswirthe. Továreň na čokoládu tam má dlhú tradíciu, existuje už od roku 1949, kedy Franz Hauswirth otvoril vo Viedni svoju prvú cukráreň.

            Deti si v továrni najprv pozreli dokumentárny film, v ktorom sa dozvedeli podrobnosti o vzniku, priebehu a súčasných zmenách výroby. Uvideli zábery ako sa firma Franza Hauswirtha postupne rozrastala a ako majiteľ presunul výrobu čokolády do svojej obce Kittsee. Po ňom vedenie firmy prevzal jeho syn a od roku 2006 vedú firmu už jeho vnuci, Roman a Peter Hauswirthovci.

            Deti sa zoznámili s jednotlivými druhmi čokoládových výrobkov, ktoré má továreň v ponuke aj pre detské vyberavé jazýčky. Zaujalo ich, že nosným tovarom sú hlavne osvedčené banány v čokoláde a bobuľové, či iné ovocie s čokoládovou polevou, ako sú maliny, čučoriedky, višne, marhule, slivky a figy. Ovocie pochádza z miestneho zberu, takže je vždy čerstvé.

            Po absolvovaní filmového dokumentu prešli deti spolu s pánom prevádzkarom priamo do výrobných hál. Továreň mala tri poschodia ohraničené schodiskom a preskleným zábradlím, cez ktoré mohli deti sledovať šikovnú prácu zamestnancov a rýchlosť fungujúcich pracovných liniek. Opojení sladkastou vôňou šíriacou sa vo všetkých miestnostiach, trochu ohučaní hukotom výrobných strojov, sledovali deti so záujmom plnenie rozličných bonboniér. Ani netušili, že vo firme pracuje 120 zamestnancov a ročne sa v továrni vyrobí približne 2000 ton čokolády. No fakt, že čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov získaných na tropických plantážach, už vedeli.

            Samozrejme, najviac sa deti tešili do predajne, kde si mohli zakúpiť rozličné čokoládové figúrky, orieškové dezerty, kokosové bonbóny, mentolové guličky a banánové rožky. Nákupy boli naplánované v rozumnom rozpočte, takže všetky deti odchádzali rovnako spokojné a usmiate.