• Bábkové divadlo

          • Dňa 3.6. sa žiaci piatych ročníkov zúčastnili premiéry divadelného predstavenia Vodníček. Cieľom návštevy, okrem kultúrneho zážitku, bolo priblížiť deťom atmosféru a prostredie bábkového divadla, ktoré bolo súčasťou učiva piateho ročníka. Deti mali možnosť zažiť prepojenie hereckého, výtvarného a hudobného v tvorivom prevedení kvalitných bábkohereckých osobností. Väčšina detí bola očarená nepoznaným zážitkom. Niektorí si pofrflali, že by radšej do kina, ale verím, že toto ich prianie sa im tiež splní.

            Bratislavské bábkové divadlo je priestor, ktorý má inšpirovať, provokovať a umožniť deťom duchovne rásť. Pracuje s modernými témami (Vodníček - ekológia vody), no na druhej strane oživuje komediantstvo starých kočovných bábkarov. Vedie k tolerancii a ľudskosti. Verím, že sa nám s deťmi podarí doň ešte vrátiť.

             

          • HÝB SA V ŠKD

          •  

            V základných školách vo Vajnoroch sa deti v ŠKD vo veľkej miere venujú pravidelne športovým činnostiam. Pohybová aktivita by mala prevažovať nad sedavým trávením voľného času, preto sa pani vychovávateľky z ŠKD v ZŠ Kataríny Brúderovej a v ZŠ s MŠ sv. Jána Pavla II. spojili, a vytvorili spoločné podujatie nazvané Hýb sa v ŠKD!

            Súťažné družstvá sa prvýkrát stretli v parku na Koniarkovej ulici vo Vajnoroch, aby si zmerali navzájom sily v rôznych športových zápoleniach. Dve oddelenia ŠKD v ZŠ K. Brúderovej a dve oddelenia ŠKD v ZŠ s MŠ sv. Jána Pavla II. bojovali s plným nasadením v duchu fair play, kde je oveľa dôležitejšie zúčastniť sa, ako zvíťaziť. Medzi jednotlivými športovými aktivitami sa deti z oboch škôl postupne spoznávali a nadväzovali nové priateľské vzťahy. Prehlbovala sa ich schopnosť socializácie, tolerancie, prežívania pozitívnej atmosféry a budovania dobrých susedských vzťahov.

            V zmiešaných družstvách dievčat a chlapcov si súťažiaci vyskúšali ako zvládajú priestorovú orientáciu v behu medzi kužeľmi v čo najkratšom časovom rozpätí. V súťaži dvojíc v hode loptičkou do pohára sa ukázala šikovnosť potrebná na zvládnutie vrchného a spodného hodu, zrakovej orientácie letiaceho predmetu v priestore a jeho chytania. Podobne ladená bola súťaž v hode kruhov na vytýčený cieľ. V tieni stromov sa hodnotili silové cvičenia na posilnenie dolných a horných končatín, brušných a sedacích svalov. Deti skákali jedna radosť do výšky, diaľky, či v podrepe.

            Celé podujatie bolo koncipované na rozvoj hrubej motoriky detí mladšieho školského veku. Štyri stanoviská predstavovali štyri disciplíny, ktoré riadili a kontrolovali pani vychovávateľky vo funkciách rozhodkýň. Za absolvovanie každej disciplíny dostalo dieťa od rozhodkyne veselú pečiatku do svojho bodovacieho lístka, v ktorom sa mu na záver súťaží body sčítali. Deti preto prejavili snahu vytrvať, prekonať vlastné limity, byť úspešný ako jednotlivec, a zároveň získať úspech aj pre svoje družstvo. Sladká odmena bola však pre všetkých, korunovaná obrovským spontánnym aplauzom a radostným výkrikom.

        • Podpor našu školu
          • Podpor našu školu

          • Milí rodičia,

            podporte našu školu svojim hlasom na  https://www.vajnory.sk/form/participativny-rozpocet-2022-hlasovanie .

            Samozrejme, voľbu hlasu nechávame na Vašu slobodnú vôľu, ale nakoľko nám ide o psychické a fyzické zdravie, šťastie a priestorovú slobodu Vašich/našich detí, bolo by úžasné, ak by ste zahlasovali v participatívnom rozpočte obce práve za číslo návrhu 11 - Dopadová plocha pre deti v areáli ZŠ Kataríny Brúderovej.

            Ďakujeme za podporu a Váš cenný hlas.

          • Podujatie so žonglérom

          • Na vystúpenie veselého žongléra Alexandra Belovicsa a jeho Knick-Knack sa deti z ŠKD v ZŠ Kataríny Brúderovej tešili niekoľko dní dopredu. Ich očakávania nesklamal, predviedol zaujímavé triky a humorným spôsobom ich zapojil do pohybových aktivít, takže sa stali spoluúčinkujúcimi.

            O zábavu bolo postarané od začiatku do konca podujatia. Vtipný žonglér v kockovaných nohaviciach postupoval v predstavení od menej náročných, až po zložitejšie žonglérske kúsky, aby si deti mohli priamo vyskúšať, čo všetko zvládnu. Najprv lietali do výšky farebné loptičky, ktoré obratne pochytal a vzápätí vyhadzoval, potom prišli na rad gumové krúžky, kúzelné paličky, pestré stuhy a balansovanie na naklonenej rovine. Deťom sa interakcia so žonglérom Alexandrom veľmi páčila, spontánne sa zapájali do neobvyklých aktivít s netradičnými rekvizitami, pri ktorých vznikali vtipné situácie. Detských eskamotérov poriadne rozšantila na záver i diskotéka.

          • Postup až do Ostravy

          • Srdečne blahoželáme žiačke Kristíne Bittnerovej z 5.B triedy. Na pretekoch v Košiciach obsadila 8. miesto a postúpila tak na medzinárodné preteky, kt. sa uskutočnia u našich susedov v Ostrave

          • “Menu pre chrobáka” v Galérii mesta Bratislava

          • 24.5. navštívili žiaci 3.B GMB v Palffyho paláci, kde si pozreli výstavu gotiky a v ateliéri si vyskúšali prácu reštaurátorov - snažili sa vyhnať z dreva červotoča. Nasledovala prechádzka Starým mestom a pred spiatočnou  cestou aj malé občerstvenie. Žiaci si výlet skvele užili.

        • Plavecký krúžok - oznam
          • Plavecký krúžok - oznam

          • Plavecký krúžok končí 02.06.2022. V týždni od 30.05. do 03.06.2022, sa môžu deti zúčastniť Plaveckého krúžku 2x aj v pondelok, aj vo štvrtok.

          • Atletická súťaž - čokoládová tretra

          • Dňa 10.5.2022 sa uskutočnili atletické preteky Čokoládová tretra Slovensko 2022 na štadióne Mladá Garda. Podujatia sa zúčastnili športové kluby a základné školy zo západoslovenského a stredoslovenského regiónu, celkovo bolo prihlásených 525 pretekárov zo 61 klubov. Najúspešnejším pretekárom odovzdával ceny majster Európy v behu na 60m Ján VOLKO. Na pretekoch boli aj žiaci našej školy.

            Z našej školy sa tohto podujatia zúčastnilo 13 detí z tretieho, štvrtého a piateho ročníka. Prvých osem detí z každej kategórie malo možnosť postúpiť do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v Košiciach.

            Zo ZŠ Kataríny Brúderovej postúpila do celoslovenského finále žiačka piateho ročníka Kristína BITTNEROVÁ. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa športových úspechov!

          • Exkurzia v Národnej banke

          • Žiaci 3.A triedy sa zúčastnili akcie k finančnej gramotnosti Od koruny k euru v Národnej banke Slovenska, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Odviezol ich tam Prešporáčik priamo z Parku pod lipami, previezol ich širším okruhom Bratislavy so zastávkou na hrade a priviezol späť pred školu. Bol to nezabudnuteľný zážitok.

          • Dobrú chuť okolo sveta

          • Upevňovať v deťoch povedomie o správnych stravovacích návykoch je v súčasnosti dôležité. Ilustrátorka Hedviga Gutierrez, autorka projektu "Dobrú chuť okolo sveta" privítala naše deti z 2. oddelenia ŠKD v Bibiane, aby im porozprávala o zaujímavostiach národných jedál. Deti sa dozvedeli, že hamburger nie je americký vynález, ale pochádza z Hamburgu, Apple pie pečú v Anglicku, spring rolls a sushi obľubujú v Ázii. Našu bryndzu nás naučili robiť najprv rumunskí pastieri. V tvorivých dielňach si potom deti vytvorili vlastné obľúbené jedlá. Mali aj dosť priestoru a času na ďalšie aktivity v rámci výstavných priestorov Bibiany. 

        • No backpack day
          • No backpack day

          • V piatok 6.5.2022 sa uskutoční na našej škole NO BACKPACK DAY. Je to deň, kedy si do školy namiesto školskej tašky zoberieš niečo iné napr. kufor, detský kočiar, košík a podobne. Fantázii sa medze nekladú. 
            POZOR!! Vyučovanie prebieha klasicky podľa rozvrhu hodín.

          • Sme pyšní na naše tradície

          • Vzťah k folklóru a ľudovým tradíciám má naša škola už v názve. Preto bolo prirodzené priblížiť prváčikom zážitkovým učením osobnosť insitnej umelkyne Kataríny Brúderovej. Deti z II. oddelenia ŠKD navštívili múzeum Vajnorský ľudový dom, kde videli autentické výšivky a maľby tejto významnej rodáčky z Vajnor. V múzeu mali možnosť prakticky si vyskúšať, aké ťažké bolo žehliť so železnou žehličkou, obuť si gazdovské čižmy, variť na peci, svietiť s petrolejovou lampou. Obdivovali starobylé kroje, keramiku, drevené hračky, či nábytok ozdobené vajnorským ornamentom. Správkyňa múzea, Gabriela Zemanová deťom pútavo porozprávala o živote našich predkov. Zábavnou formou sa deti snažili pochopiť, prečo je dôležité byť hrdý na svoje kultúrne dedičstvo a na miesto, v ktorom sa nachádza naša škola.

          • "Pravda o drogách"

          • V dňoch 21. a 22.4. 2022 sa žiaci 7. - 9. ročníka zúčastnili prednášky z cyklu "Pravda o drogách". V našom prípade hlavnou témou bol "Alkoholizmus a jeho prevencia na školách". 

        • Plavecký krúžok - oznam
          • Plavecký krúžok - oznam

          • Plavecký krúžok sa dňa 25.04.2022 (pondelok) nekoná z dôvodu triednych rodičovských aktívov v škole. Náhradný termín za pondelok bude vo štvrtok 28.04.2022

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          • Dňa 13.4.2022 sa uskutočnil stolnotenisový turnaj "O pohár starostu MČ Rača - Račianska školská liga".
            Z našej školy sa turnaja zúčastnilo 5 žiakov 7. a 8. ročníka.
            Žiačka Michaela Zemanová zo 7.B. triedy sa umiestnila na 1. mieste. Srdečne blahoželáme.