• Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

          • OZNAM 

            Srdečne Vás všetkých pozývame na Vianočné trhy v škole, ktoré sa uskutočnia dňa15.12.2022 v čase od 15:00 do 17:00 hod.

        • Opice z našej police (Bratislavské bábkové divadlo)
          • Opice z našej police (Bratislavské bábkové divadlo)

          •  

            Ráno, 14. novembra sa naši žiaci od prvej po štvrtú triedu presťahovali zo školských tried do Bábkového divadla, resp. Radošínskeho naivného divadla, ktoré v týchto mesiacoch účinkujú v spoločnej sále na Záhradníckej ulici. Vstupný priestor Radošíncov hneď pri vstupe ponúkal deťom možnosť vyšantiť sa pri fotografovaní pred nástennými kolážami (priložené fotografie).

            Bábkovo – hraný príbeh o obľúbenej hračke Opici, bol príbehom troch bratov, „ktorí už dávno vyrástli zo svojich svetríkov“. Stačilo im mamino vrece plné ich detského oblečenia a zabudnutých hračiek, aby sa z nich stali roztopašné deti - opice a presvedčili aj diváka o tom, aká je to „psina“. Každé dieťa veľmi rýchlo vtiahli do svojho príbehu, spoznalo sa v identických detských šarvátkach, šibalstvách, „opičiactvách“, z ktorých rodičov poriadne rozbolí hlava. Deti, hlavne tie menšie, často samy vstupovali do hry rôznymi pokrikmi a radami a len ťažko sa tíšila ich spontánnosť a smiech.

            Tak, vďaka divadelníkom, ktorí za veľmi prístupnú cenu poskytujú deťom plnohodnotné umelecké zážitky, učiteľkám a asistentkám, ktoré umožnili zažiť deťom predstavenie a dohliadli na ich bezpečnosť, veľmi dobre načasovanej a príjemnej autobusovej preprave, ktorú nám objednal p. riaditeľ, samozrejme deťom, mnohé sa pekne vyobliekali, niektoré išli na podobnú akciu prvýkrát, akcia sa vydarila a verím, že sa podobných akcií zúčastníme aj nabudúce v rovnako vysokom počte.

        • Bratislavský knižný veľtrh "Bibliotéka"
          • Bratislavský knižný veľtrh "Bibliotéka"

          • Siedmaci a ôsmaci z “béčky” zavítali 11.11. na Bratislavský knižný veľtrh do Incheby.

            Na výstave Bibilotéky mali možnosť prejsť množstvo stánkov s tými najrôznejšími publikáciami. Výber kníh z rôznych oblastí bol obrovský, rozhodnúť sa, čo si vybrať, bolo ozaj ťažké. Žiakov zaujali aj minerály a výrobky z nich, mohli si zakúpiť, čo im peňaženka dovolila.

            Po tejto akcii deti písali v slohových prácach o svojich zaujímavých a pekných zážitkoch - a tých bolo neúrekom. Sme radi, že aj takouto aktivitou v deťoch prebúdzame a podporujeme vzťah ku knihám. Zároveň utužujeme kamarátske väzby a spestrujeme vyučovací proces...

        • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna
          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Riaditeľ Základnej školy Kataríny Brúderovej, Osloboditeľská 1, 831 07  Bratislava oznamuje všetkým žiakom a  ich zákonným zástupcom, že rozhodol o poskytnutí voľna podľa § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov na deň 18. novembra 2022. 

             

            Riaditeľské voľno bude poskytnuté z dôvodu preventívneho psychologického poradenstva..., pre pedagogických zamestnancov v zmysle zákona 317, § 55.  

             

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 21.11.2022. 

             

             RNDr. Tibor Kráľ 

             riaditeľ školy   

        • Jesenné zátišia
          • Jesenné zátišia

          • Aká krásna a pestrofarebná je tohtoročná paleta jesene! Stačí sa iba na chvíľku zastaviť v kolobehu času a obdivovať. Či už okrovohnedé tóny opadaného lístia, sem-tam blčiaceho ohnivou červeňou alebo zádumčivé orosené rána, šedé a hmlisté... Aj plody zeme, ktoré vzišli vďaka neúnavným rukám záhradníkov, hýria farbami. Pozrite len, aha, ako poeticky dokážu vidieť naši žiaci jesennú prírodu!

            Ukážky výtvarných prác našich žiakov:

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Keď začne fúkať priaznivý jesenný vietor, kto by odolal pretekom v púšťaní šarkanov? Lietanie papierových drakov v povetrí fascinuje snáď každého.

            ŠKD pri ZŠ K. Brúderovej je priaznivcom Šarkaniády už dlhoročne, ani táto sezóna nevyšla nazmar. Do klubového podujatia sa zapojili všetky oddelenia, deti ostošesť behali na priestranstvách v okolí školy so svojimi pestrofarebnými šarkanmi, ktoré plachtili v povetrí nad celými Vajnormi. Koho šarkan vyletel najvyššie, ten sa cítil najviac poctený. Deti od úžasu híkali a skákali od radosti. Pozorovali prúdenie vzduchu a smer vetra počas behu, snažili sa vystihnúť pravý okamih, aby sa šarkanovi podarilo vzlietnuť. Čím rýchlejšie a dlhšie dokázali bežať, tým viac sa šarkan udržal na oblohe. Na svoje si teda prišli hlavne vytrvalí bežci a týmto zážitkovým učením sa deti zoznámili jednoduchou formou s prírodnými úkazmi vetra a princípom lietania. Nedali sa zahanbiť ani malí dizajnéri, počas esteticko-výchovnej činnosti si šarkanov zaujímavo vymaľovali, vystrihli a vyrobili. Niektoré deti priniesli obrovských šarkanov v tvare orla, žraloka, medúzy, rozprávkového draka, slniečka. Ako to už býva, v zápale hry sa lietajúcim šarkanom nevyhli ani menšie havárie, pár sa ich zamotalo do seba, a nie a nie sa rozuzliť. Na pomoc museli prísť veru aj nožnice. Zákrok sa podaril a šarkany, dúfajme, poletia v najlepšej forme opäť o rok.

        • Exkurzia na letisku M. R. Štefánika
          • Exkurzia na letisku M. R. Štefánika

          • Dňa 19.10.2022 sa žiaci 7.A a 8.A zúčastnili exkurzie na letisku M. R. Štefánika. Prešli sme hlavný Terminál, následne sme prešli bezpečnostnou kontrolou, nasadli sme do letiskových autobusov, mali sme možnosť vidieť odbavovací proces na ploche letiska, navštívili sme Letku MV SR a vládny špeciál ako i hangár spoločnosti ATB, kde sa upravujú a opravujú lietadláĎalej sme navštívili aj Biologickú stanicu, ktorá slúži na chov dravcov či psov na plašenie kŕdľov vtákov (aby nenastal stret lietadiel s vtákmi) a navštívili sme hasičov, prešli sme na riadiacu vežu a stretli sme sa aj s policajnými psíkmi a colníkmi.